
Σάββατο 23 Απριλίου 2011
Τετάρτη 20 Απριλίου 2011
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
Στο ψηλότερο σημείο του λόφου «Ράχη Καλογέρη» οικοδομήθηκε το 1921 το Γυμνάσιο Κορωπίου. Απέναντι είχε οικοδομηθεί το 1° Δημοτικό Σχολείο το 1904. Στη θέση αυτή υπήρχαν πλακόστρωτα αλώνια που χρησιμοποιούνταν και σαν πλατεία του χωριού. Όταν ο βασιλιάς Όθωνας ερχόταν στο Κορωπί διοργανώνονταν εκεί εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή του.
Η ιδιοκτησία της έκτασης του λόφου ανήκε στην Κοινότητα του Κορωπίου, επικεφαλής της οποίας ήταν ο γιατρός Κωνσταντίνος Μερκούρης. Τα μέλη της Επιτροπής Συνιδιοκτησίας αποφάσισαν την δρυση του Γυμνασίου. Αφού παραχώρησαν δωρεάν στο Δημόσιο 10500 τ.μ. οικοδόμησαν το κτίριο με έξοδααποκλειστικά της Συνιδιοκτησίας.
Ο τότε Υπουργός Παιδείας Σπυρίδης χαρακτήρισε το νέο διδακτήριο ως «μεγαλοπρεπές τέμενος των Μουσών» (10-11-1924).
Το Γυμνάσιο ήταν το μοναδικό στα Μεσόγεια και στη Λαυρεωτική. Φοιτούσαν σ' αυτό παιδιά που νοίκιαζαν κάποια φτωχικά δωμάτια και το Σάββατο επέστρεφαν στα χωριά τους. Το πρώτο πλήρες Γυμνάσιο λειτούργησε στο Λαύριο το 1956! Μέσα σε λίγα χρόνια -προπολεμικά- το μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων σημείωσε αλματώδη εξέλιξη. Μέχρι το 1936 το Γυμνάσιο δεν ήταν περιφραγμένο. Όμως το σχολείο διέθετε εργαστήριο Φυσικής και πιάνο. Το 1929 κινδύνεψε να διακόψει τη λειτουργία του γιατί δε διέθετε τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών, όμως ο κίνδυνος αποσοβήθηκε. Στο αμφιθέατρο του Σχολείου γίνονταν καιοι χοροεσπερίδες των Μεσογείων από το 1928. Το 1933 επισκέφθηκε το Γυμνάσιο ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Την περίοδο της Κατοχής (1921-1944) το κτίριο επιτάχτηκε από τους κατακτητές που το χρησιμοποιούσαν ως κατάλυμα των Γερμανών και των Ιταλών στρατιωτών.
Το Γυμνάσιο μεταστεγάστηκε στο 3° Δημοτικό και μετά στο 2° Δημοτικό. Οι συνθήκες της εκπαίδευσης ήταν τραγικές λόγω της πείνας και της ανέχειας. Το σχολικό έτος 1942-43 το Γυμνάσιο λειτούργησε μόνο 40 μέρες!
Τα παραρτήματα του Γυμνασίου Κορωπίου στο Λαύριο, Κερατέα και Σπάτα έγιναν ανεξάρτητα Γυμνάσια το 1961.
Από το 1976 τα εξατάξια Γυμνάσια διχοτομούνται σε Γυμνάσια και Λύκεια. Το 1982 οι Λυκειάρχες έκαναν εκκαθάριση των αρχείων και έτσι κατεδάφισαν πολύτιμα έγγραφα που περιείχαν τη ζωή του σχολείου.
Το 1956 κατασκευάστηκαν οι κερκίδες του γηπέδου και από το 1970 γίνονταν εκεί οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου. Μέχρι σήμερα αλλεπάλληλες ήσαν οι προσθήκες και οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις στο Γυμνάσιο με τελευταίο έργο το κλειστό γυμναστήριο.
Η πόλη του Κορωπίου μπορεί να αισθάνεται περήφανη γιατί το Γυμνάσιο είναι αποκλειστικά δικό της δημιούργημα που την οδήγησε στο δρόμο της προόδου.
Κυριακή 17 Απριλίου 2011
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ: Ο δήμος Κρωπίας στο πέρασμα των χρόνων
Ο δήμος Κρωπίας βρίσκεται στην πεδιάδα των Μεσογείων Αττικής, σε απόσταση 24 χιλιομέτρων από την Αθήνα. Υπάρχουν πολλά ευρήματα που μαρτυρούν ότι η περιοχή του Κορωπίου κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους 3.000 π. Χ.
Οικισμός και νεκροταφείο έχουν ανακαλυφθεί εκεί που βρίσκεται σήμερα το Κέντρο Υγείας. Η εξέλιξη αυτού του οικισμού αποτέλεσε τον κλασικό Δήμο της Ώας. Στις θέσεις Φουβάγια και Κάστρο Χριστού τοποθετείται ο αρχαιότερος και μεγάλος Δήμος Σφηττού που ανέδειξε επιφανείς άντρες: Αισχίνη, Λυσανία, Χαιρεφώντα και Πολύευκτο, Διοπείθη και Υπερείδη τον Κλεάνδρου . Ο Σφήττος αναφέρεται και στα έργα του Αριστοφάνη «Πλούτος» και «Νεφέλαι». Η επικοινωνία με την Αθήνα γινόταν δια μέσου της Σφηττίας οδού.
Το Κορωπί ήταν ανέκαθεν το μεγαλύτερο χωριό των Μεσογείων και παραμένει ακόμη στα Μεσόγεια η πιο μεγάλη πόλη. Ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του Δήμου Κεκροπίας (1840), που μετονομάσθηκε σε Δήμο Κρωπίας το 1842.
Η πλέον σημαντική προσωπικότητα που ανέδειξε το Κορωπί θα πρέπει να θεωρηθεί ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΗΣ (1875 -1920), δικηγόρος και γραμματέας του Ελεγκτικού Συνεδρίου πρωτοστάτησε στην κατασκευή κοινωφελών έργων και δώρισε την περιουσία του στους συμπολίτες του. Το 1896, στους Πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ανακηρύχθηκε Ολυμπιονίκης σε τρία αγωνίσματα.
Η πλέον σημαντική προσωπικότητα που ανέδειξε το Κορωπί θα πρέπει να θεωρηθεί ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΗΣ (1875 -1920), δικηγόρος και γραμματέας του Ελεγκτικού Συνεδρίου πρωτοστάτησε στην κατασκευή κοινωφελών έργων και δώρισε την περιουσία του στους συμπολίτες του. Το 1896, στους Πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ανακηρύχθηκε Ολυμπιονίκης σε τρία αγωνίσματα.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
Στο Δήμο των Λαμπτρών , υπήρχε ο τάφος του βασιλιά της Αθήνας Κραναού. Σημαντικά είναι τα ιερά του 5 ου π.Χ αιώνα του Διός Ομβρίου και Απόλλωνος Προοψίου πάνω σε οροπέδιο του Προφήτη Ηλία Υμηττού καθώς και αρχαίο υδραγωγείο δυτικά του Κορωπίου.
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΟΧΗ
Αξιολογότατοι βυζαντινοί ναοί φανερώνουν τη συνέχεια της κατοίκησης. Σημαντικό γεγονός στο τέλος της Βυζαντινής περιόδου αποτελεί η έλευση των Αρβανιτών περί το 1420. Οι Αρβανίτες αναμείχθηκαν με τον αυτόχθονα πληθυσμό και πολύ σύντομα ενσωματώθηκαν. Η γλώσσα των Αρβανιτών περιέχει μεγάλο αριθμό αρχαιοτάτων Ελληνικών και Λατινικών λέξεων.
ΦΡΑΓΚΟΚΡΑΤΙΑ - ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ
Το πέρασμα των Φράγκων άφησε κάποια ίχνη στη γλώσσα, τοπωνύμια και λίγα οικιστικά λείψανα. Αντίθετα οι Τούρκοι δεν άφησαν κανένα ορατό σημάδι. Περί το 1700 οι επιζήσαντες θανατηφόρας επιδημίας κάτοικοι από το Φιλιάτη εγκαταστάθηκαν στον Κουρσαλά και έδωσαν σιγά σιγά στο χωριό τη νέα ονομασία Κορωπί. Στην επανάσταση του 1821 αθρόα υπήρξε και η συμμετοχή των Κορωπιωτών στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Λιτή η τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική: Στο κύριο δωμάτιο του σπιτιού δεσπόζει η αψίδα και η αυλόπορτα στον εξωτερικό χώρο. Αργότερα κατά τον 19 ο αιώνα εμφανίζεται ο τύπος του πυργόσπιτου με χαρακτηριστικά των σπιτιών της βορείου Ελλάδας, κτίσματα προφανώς Ηπειρωτών μαστόρων.
Τετάρτη 6 Απριλίου 2011
Πρόγραμμα Πανελλαδικών Εξετάσεων 2011
Ξεκινούν στις 12 Μαΐου
1. Λήξη μαθημάτων σχολικού έτους 2010 – 2011 στις 10 Μαΐου 2011
2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ
ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑΣ Β΄) ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών Λυκείων.
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.
3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) ΚΑΙ
ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄)
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών Λυκείων.
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από τα μαθήματα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Γραφιστικές Εφαρμογές, για τα οποία η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.
Όπως είναι γνωστό οι υποψήφιοι των Εσπερινών ΕΠΑΛ (Ομάδα Α΄) εξετάζονται μόνο στα 2 μαθήματα Γενικής Παιδείας: Νεοελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά Ι.
4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. για όλα τα μαθήματα εκτός των Αγγλικών, των Ισπανικών και των Ιταλικών, για τα οποία πρέπει να προσέλθουν μέχρι τις 16.30 μ.μ .
Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:
/των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις (3) ώρες,
/των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,
/του ειδικού μαθήματος «ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ» είναι περίπου είκοσι (20) λεπτά.
5. Το πρόγραμμα των επαναληπτικών πανελληνίων εξετάσεων της τελευταίας τάξης των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ανακοινωθεί αργότερα.
6. ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν στις 27-5-2011 και θα διενεργηθούν με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.
7. ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ ΚΑΙ Β΄) ΣΕ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ και Β΄) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν στις 2-6-2011 και θα διενεργηθούν με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.
8 . ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ Τ.Ε.Φ.Α.Α.
Ορίζουμε την προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) από την Τετάρτη 8-6-2011 μέχρι και την Τετάρτη 22-6-2011.
Σημείωση: Στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις οι υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι) που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι: 92.259 για τις εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β’), 1.068 για τα εσπερινά ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β’), 22.010 για τα ημερήσια ΕΠΑΛ (ομάδα Α’) και 1.133 για τα εσπερινά ΕΠΑΛ (ομάδα Α’).
2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ
ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑΣ Β΄) ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
ΗΜΕΡΑ | ΗΜΕΡ/ΝΙΑ | ΜΑΘΗΜΑ | ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ |
ΠΕΜΠΤΗ | 12/5/2011 | -ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ | ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ |
ΣΑΒΒΑΤΟ | 14 /5 /2011 | -ΒΙΟΛΟΓΙΑ -ΦΥΣΙΚΗ -ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ -ΙΣΤΟΡΙΑ | ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ |
ΔΕΥΤΕΡΑ | 16 /5 /2011 | -ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ -ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ | ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ) |
ΤΕΤΑΡΤΗ | 18 /5 /2011 | -ΙΣΤΟΡΙΑ -ΒΙΟΛΟΓΙΑ -ΧΗΜΕΙΑ – ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ -ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ | ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ) |
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ | 20 /5 /2011 | -ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ -ΦΥΣΙΚΗ | ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ) |
ΔΕΥΤΕΡΑ | 23 /5 /2011 | -ΛΑΤΙΝΙΚΑ -ΧΗΜΕΙΑ -ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ -ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ) |
ΤΕΤΑΡΤΗ | 25 /5 /2011 | -ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ | ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ |
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.
3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) ΚΑΙ
ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄)
ΗΜΕΡΑ | ΗΜΕΡ/ΝΙΑ | ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ |
ΠΕΜΠΤΗ | 19 /5 /2011 | -ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ |
ΤΡΙΤΗ | 24 /5 /2011 | -ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι |
ΠΕΜΠΤΗ | 26 /5 /2011 | -ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ -ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ -ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ -ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΙΙ -ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΙΙ |
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ | 27-5-2011 | -ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΨΥΞΗΣ -ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ -ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ-ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ -ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ -ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ |
ΣΑΒΒΑΤΟ | 28-5-2011 | -ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ -ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ -ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ -ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ -ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΦΟΡΤΙΩΝ |
ΔΕΥΤΕΡΑ | 30-5-2011 | -ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ -ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΙΙ -ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ -ΑΡΧΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ -ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ ΙΙ -ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΛΟΙΟΥ Ι |
ΤΡΙΤΗ | 31-5-2011 | -ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ -ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ -ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ -ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΙΙ -ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΠΙΟΥ |
ΤΕΤΑΡΤΗ | 1-6-2011 | -ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ -ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ -ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ -ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ -ΑΝΘΟΚΗΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ |
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από τα μαθήματα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Γραφιστικές Εφαρμογές, για τα οποία η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.
Όπως είναι γνωστό οι υποψήφιοι των Εσπερινών ΕΠΑΛ (Ομάδα Α΄) εξετάζονται μόνο στα 2 μαθήματα Γενικής Παιδείας: Νεοελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά Ι.
4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
ΗΜΕΡΑ | ΗΜΕΡ/ΝΙΑ | ΜΑΘΗΜΑ | ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ |
ΣΑΒΒΑΤΟ | 11/6/2011 | ΑΓΓΛΙΚΑ | 17.00 μ.μ |
ΤΡΙΤΗ | 14/6/2011 | ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ | 08.30 π.μ |
ΤΕΤΑΡΤΗ | 15/6/2011 | ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ | 08.30 π.μ |
ΠΕΜΠΤΗ | 16/6/2011 | ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ /ΙΣΠΑΝΙΚΑ | 08.30 π.μ 17.00 μ.μ. |
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ | 17/6/2011 | ΓΑΛΛΙΚΑ | 08.30 π.μ |
ΣΑΒΒΑΤΟ | 18/6/2011 | ΑΡΜΟΝΙΑ /ΙΤΑΛΙΚΑ | 08.30 π.μ 17.00 μ.μ. |
ΔΕΥΤΕΡΑ | 20/6/2011 | ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ | 08.30 π.μ |
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. για όλα τα μαθήματα εκτός των Αγγλικών, των Ισπανικών και των Ιταλικών, για τα οποία πρέπει να προσέλθουν μέχρι τις 16.30 μ.μ .
Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:
/των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις (3) ώρες,
/των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,
/του ειδικού μαθήματος «ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ» είναι περίπου είκοσι (20) λεπτά.
5. Το πρόγραμμα των επαναληπτικών πανελληνίων εξετάσεων της τελευταίας τάξης των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ανακοινωθεί αργότερα.
6. ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν στις 27-5-2011 και θα διενεργηθούν με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.
7. ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ ΚΑΙ Β΄) ΣΕ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ και Β΄) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν στις 2-6-2011 και θα διενεργηθούν με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.
8 . ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ Τ.Ε.Φ.Α.Α.
Ορίζουμε την προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) από την Τετάρτη 8-6-2011 μέχρι και την Τετάρτη 22-6-2011.
Σημείωση: Στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις οι υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι) που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι: 92.259 για τις εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β’), 1.068 για τα εσπερινά ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β’), 22.010 για τα ημερήσια ΕΠΑΛ (ομάδα Α’) και 1.133 για τα εσπερινά ΕΠΑΛ (ομάδα Α’).
Τρίτη 5 Απριλίου 2011
Αφιέρωμα στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κορωπίου
Στη θέση αυτή, όπου προϋπήρχε παρεκκλήσιο, χτίστηκε κατά τον 14ο αιώνα ναός της Θεοτόκου από κάποιον Δημήτρη Ιωάννου Χαλιδίτη. Το 1730 στην ίδια θέση χτίστηκε νέος ναός από τους κατοίκους. Αυτό αποδεικνύεται από πλάκα στη δυτική πλευρά του ναού. Ο ναός είναι βασιλικού ρυθμού και αγιογραφήθηκε από τον αγιογράφο Γεώργιο Μάρκου από το Άργος. Την εποχή της Τουρκοκρατίας ο περίβολος του ναού χρησιμοποιούνταν για να θάβουν τους νεκρούς, σύμφωνα με τη συνήθεια της εποχής. Μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους ορίσθηκε το νεκροταφείο ως τόπος ταφής.
Ο ναός αυτός, που σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό Χριστιανικό μνημείο για όλα τα Μεσόγεια, κινδύνεψε να καταστραφεί το 1905 από τους κατοίκους οι οποίοι προφανώς αγνοούσαν την αξία του. Σκοπός τους ήταν να τον κατεδαφίσουν για να χτίσουν στη θέση του άλλον και μάλιστα είχαν την έγκριση της αρμόδιας δημόσιας αρχής. Ευτυχώς κατόπιν ενεργειών κάποιων κατοίκων παρενέβη το Υπουργείο που ήταν αρμόδιο για εκκλησιαστικά θέματα και ο ναός σώθηκε.
Σήμερα είναι ένας από τους ενοριακούς ναούς της πόλης μας. Πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου.
Δευτέρα 4 Απριλίου 2011
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ
Είναι Μητροπολιτικός ναός Βυζαντινού ρυθμού. Η ανοικοδόμησή του άρχισε στις 8 Μαρτίου 1858 και τελείωσε στις 15 Δεκεμβρίου 1864 με τη συνδρομή όλων των κατοίκων. Αποτελεί «τάμα» των Κορωπιωτών για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Τουρκικό ζυγό. Σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Κωνσταντή και Μαρινάκη. Η διακόσμησή του ανήκει στο ζωγράφο Νικόλαο Λούβαρη και στον κοσμηματογράφο Ιωάννη Χρυσοχόο. Πολύ αργότερα (1935 – 1937) χτίστηκε το καμπαναριό σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αναστασίου Ορλάνδου. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ωραιότερους ναούς της Ελλάδας μετά το 1821.
Αναφορά στα αξιοθέατα του Κορωπίου
Από τα αρχιτεκτονικά μνημεία της πόλης ξεχωρίζει το 1ο Δημοτικό σχολείο, ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο κτισμένο το 1904. Αξιόλογο είναι και το 1ο Γυμνάσιο, το οποίο ανεγέρθη το 1921 απέναντι από το 1ο Δημοτικό. Όταν ξεκίνησε η λειτουργία του το 1922 ήταν το μοναδικό Γυμνάσιο των Μεσογείων και είχε ονομαστεί «μεγαλοπρεπές τέμενος των Μουσών».
Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου αποτελεί σημαντικό μνημείο για την περιοχή.
Ο Μητροπολιτικός Ναός Αναλήψεως του Κυρίου στο κέντρο της πόλης θεωρείται ξεχωριστό μνημείο τέχνης. Έχει δε ιδιαίτερη σημασία για τους Κορωπιώτες καθώς αποτελεί τάμα των προγόνων τους για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό. Ακόμη, ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις Ανατολικές παρυφές του Κορωπίου αποτελεί αριστούργημα της βυζαντινής εκκλησιαστικής τέχνης και χρονολογείται από το 10ο αιώνα.
Ο Άγιος Δημήτριος Σαρωνικού είναι επίσης βυζαντινός ναός. Ένα τμήμα του, ωστόσο, έχει χτιστεί στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Ένας άλλος βυζαντινός ναός, η Αγία Τριάδα αποτελεί το καθολικό της ομώνυμης μονής. Αξιόλογος ναός είναι και αυτός τουΕυαγγελιστή Λουκά, ο οποίος μάλιστα έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Αναφορά στα αξιοθέατα του Κορωπίου
Από τα αρχιτεκτονικά μνημεία της πόλης ξεχωρίζει το 1ο Δημοτικό σχολείο, ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο κτισμένο το 1904. Αξιόλογο είναι και το 1ο Γυμνάσιο, το οποίο ανεγέρθη το 1921 απέναντι από το 1ο Δημοτικό. Όταν ξεκίνησε η λειτουργία του το 1922 ήταν το μοναδικό Γυμνάσιο των Μεσογείων και είχε ονομαστεί «μεγαλοπρεπές τέμενος των Μουσών».
Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου αποτελεί σημαντικό μνημείο για την περιοχή.
Ο Μητροπολιτικός Ναός Αναλήψεως του Κυρίου στο κέντρο της πόλης θεωρείται ξεχωριστό μνημείο τέχνης. Έχει δε ιδιαίτερη σημασία για τους Κορωπιώτες καθώς αποτελεί τάμα των προγόνων τους για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό. Ακόμη, ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις Ανατολικές παρυφές του Κορωπίου αποτελεί αριστούργημα της βυζαντινής εκκλησιαστικής τέχνης και χρονολογείται από το 10ο αιώνα.
Ο Άγιος Δημήτριος Σαρωνικού είναι επίσης βυζαντινός ναός. Ένα τμήμα του, ωστόσο, έχει χτιστεί στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Ένας άλλος βυζαντινός ναός, η Αγία Τριάδα αποτελεί το καθολικό της ομώνυμης μονής. Αξιόλογος ναός είναι και αυτός τουΕυαγγελιστή Λουκά, ο οποίος μάλιστα έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)