Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Αναφορά στα αξιοθέατα του Κορωπίου


Από τα αρχιτεκτονικά μνημεία της πόλης ξεχωρίζει το 1ο Δημοτικό σχολείο, ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο κτισμένο το 1904. Αξιόλογο είναι και το 1ο Γυμνάσιο, το οποίο ανεγέρθη το 1921 απέναντι από το 1ο Δημοτικό. Όταν ξεκίνησε η λειτουργία του το 1922 ήταν το μοναδικό Γυμνάσιο των Μεσογείων και είχε ονομαστεί «μεγαλοπρεπές τέμενος των Μουσών».
Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου αποτελεί σημαντικό μνημείο για την περιοχή.
Ο Μητροπολιτικός Ναός Αναλήψεως του Κυρίου στο κέντρο της πόλης θεωρείται ξεχωριστό μνημείο τέχνης. Έχει δε ιδιαίτερη σημασία για τους Κορωπιώτες καθώς αποτελεί τάμα των προγόνων τους για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό. Ακόμη, ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις Ανατολικές παρυφές του Κορωπίου αποτελεί αριστούργημα της βυζαντινής εκκλησιαστικής τέχνης και χρονολογείται από το 10ο αιώνα.
Ο Άγιος Δημήτριος Σαρωνικού είναι επίσης βυζαντινός ναός. Ένα τμήμα του, ωστόσο, έχει χτιστεί στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Ένας άλλος βυζαντινός ναός, η Αγία Τριάδα αποτελεί το καθολικό της ομώνυμης μονής. Αξιόλογος ναός είναι και αυτός τουΕυαγγελιστή Λουκά, ο οποίος μάλιστα έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου