Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ: Ο δήμος Κρωπίας στο πέρασμα των χρόνων


Ο δήμος Κρωπίας βρίσκεται στην πεδιάδα των Μεσογείων Αττικής, σε απόσταση 24 χιλιομέτρων από την Αθήνα. Υπάρχουν πολλά ευρήματα που μαρτυρούν ότι η περιοχή του Κορωπίου κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους 3.000 π. Χ.
Οικισμός και νεκροταφείο έχουν ανακαλυφθεί εκεί που βρίσκεται σήμερα το Κέντρο Υγείας. Η εξέλιξη αυτού του οικισμού αποτέλεσε τον κλασικό Δήμο της ΏαςΣτις θέσεις Φουβάγια και Κάστρο Χριστού τοποθετείται ο αρχαιότερος και μεγάλος Δήμος Σφηττού που ανέδειξε επιφανείς άντρες: Αισχίνη, Λυσανία, Χαιρεφώντα και Πολύευκτο, Διοπείθη και Υπερείδη τον Κλεάνδρου . Ο Σφήττος αναφέρεται και στα έργα του Αριστοφάνη «Πλούτος» και «Νεφέλαι». Η επικοινωνία με την Αθήνα γινόταν δια μέσου της Σφηττίας οδού.
Το Κορωπί ήταν ανέκαθεν το μεγαλύτερο χωριό των Μεσογείων και παραμένει ακόμη στα Μεσόγεια η πιο μεγάλη πόλη. Ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του Δήμου Κεκροπίας (1840), που μετονομάσθηκε σε Δήμο Κρωπίας το 1842.
Η πλέον σημαντική προσωπικότητα που ανέδειξε το Κορωπί θα πρέπει να θεωρηθεί ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΗΣ (1875 -1920), δικηγόρος και γραμματέας του Ελεγκτικού Συνεδρίου πρωτοστάτησε στην κατασκευή κοινωφελών έργων και δώρισε την περιουσία του στους συμπολίτες του. Το 1896, στους Πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ανακηρύχθηκε Ολυμπιονίκης σε τρία αγωνίσματα.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
Στο Δήμο των Λαμπτρών , υπήρχε ο τάφος του βασιλιά της Αθήνας Κραναού. Σημαντικά είναι τα ιερά του 5 ου π.Χ αιώνα του Διός Ομβρίου και Απόλλωνος Προοψίου πάνω σε οροπέδιο του Προφήτη Ηλία Υμηττού καθώς και αρχαίο υδραγωγείο δυτικά του Κορωπίου.
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΟΧΗ
Αξιολογότατοι βυζαντινοί ναοί φανερώνουν τη συνέχεια της κατοίκησης. Σημαντικό γεγονός στο τέλος της Βυζαντινής περιόδου αποτελεί η έλευση των Αρβανιτών περί το 1420. Οι Αρβανίτες αναμείχθηκαν με τον αυτόχθονα πληθυσμό και πολύ σύντομα ενσωματώθηκαν. Η γλώσσα των Αρβανιτών περιέχει μεγάλο αριθμό αρχαιοτάτων Ελληνικών και Λατινικών λέξεων.
ΦΡΑΓΚΟΚΡΑΤΙΑ - ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ
Το πέρασμα των Φράγκων άφησε κάποια ίχνη στη γλώσσα, τοπωνύμια και λίγα οικιστικά λείψανα. Αντίθετα οι Τούρκοι δεν άφησαν κανένα ορατό σημάδι. Περί το 1700 οι επιζήσαντες θανατηφόρας επιδημίας κάτοικοι από το Φιλιάτη εγκαταστάθηκαν στον Κουρσαλά και έδωσαν σιγά σιγά στο χωριό τη νέα ονομασία Κορωπί. Στην επανάσταση του 1821 αθρόα υπήρξε και η συμμετοχή των Κορωπιωτών στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Λιτή η τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική: Στο κύριο δωμάτιο του σπιτιού δεσπόζει η αψίδα και η αυλόπορτα στον εξωτερικό χώρο. Αργότερα κατά τον 19 ο αιώνα εμφανίζεται ο τύπος του πυργόσπιτου με χαρακτηριστικά των σπιτιών της βορείου Ελλάδας, κτίσματα προφανώς Ηπειρωτών μαστόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου